Itf Eurochamp

Hjärtat fullt med kampsport

Hon blir av med OS-guldet

OS 2016 var förmodligen årets största sporthändelse sett från tittarsiffrorna och deltagarnas ivriga jakt på guldmedaljerna, men en av fjolårens OS-deltagare får lämna snällt lämna tillbaka sitt guld från 2012 – ryska släggkastaren Tatjana Beloborodova har nämligen åkt fast för doping och det innebär att årets vinnare, polskan Anita Wlodarczyk, kan titulera sig som dubbel OS-guldmedaljör.

olympiska-ringar-osI år bjöds vi tittare på medaljregn över den svenska damtruppen och även på underhållande simning i OS, så att säga att Rio-OS blev en succé är allt annat än en överdrift. Till exempel kunde polska Anita Wlodarczyk stolt ta emot sin allra första guldmedalj i släggkastning, trodde hon i alla fall. Igår kväll kunde nämligen flera medier rapportera att ryska släggkastaren Tatjana Beloborodova fråntas sin guldmedalj från OS i London 2012 då man efter ännu en analys av hennes dopingprover från det året nu kunnat konstatera att hon varit dopad – därför går guldet från 2012 istället till årets vinnare Anita Wlodarczyk som då kom tvåa, vilket betyder att hon numera kan titulera sig inte enbart som OS-guldmedaljör utav som dubbel OS-guldmedaljör.

Inte första gången Beloborodova hamnat i trubbel med doping

”Tatjana Beloborodova har en lång historia av dopning. Hon stängdes av i april i år och var även avstängd 2007–2009. Efter den avstängningen kom hon tillbaka till friidrottsbanorna och vann VM-guld både 2011 och 2013.” skriver Dagens Nyheter.

För Tatjana Beloborodova har lyckoruset efter sin OS-seger inte blivit långvarig, och som citatet ovan avslöjar är detta heller inte första gången som hon hamnat i trubbel för doping. Något som gör det svårt att tro att hennes övriga segrar i VM exempelvis varit vunna helt utan sterioider. Vad man kunnat fastställa från proverna tagna 2012 är att hon visats tagit den förbjudna substansen turinabol, vilket är just en anabol steroid.