Hon blir av med OS-guldet

OS 2016 var förmodligen årets största sporthändelse sett från tittarsiffrorna och deltagarnas ivriga jakt på guldmedaljerna, men en av fjolårens OS-deltagare får lämna snällt lämna tillbaka sitt guld från 2012 – ryska släggkastaren Tatjana Beloborodova har nämligen åkt fast för doping och det innebär att årets vinnare, polskan Anita Wlodarczyk, kan titulera sig som dubbel OS-guldmedaljör.

olympiska-ringar-osI år bjöds vi tittare på medaljregn över den svenska damtruppen och även på underhållande simning i OS, så att säga att Rio-OS blev en succé är allt annat än en överdrift. Till exempel kunde polska Anita Wlodarczyk stolt ta emot sin allra första guldmedalj i släggkastning, trodde hon i alla fall. Igår kväll kunde nämligen flera medier rapportera att ryska släggkastaren Tatjana Beloborodova fråntas sin guldmedalj från OS i London 2012 då man efter ännu en analys av hennes dopingprover från det året nu kunnat konstatera att hon varit dopad – därför går guldet från 2012 istället till årets vinnare Anita Wlodarczyk som då kom tvåa, vilket betyder att hon numera kan titulera sig inte enbart som OS-guldmedaljör utav som dubbel OS-guldmedaljör.

Inte första gången Beloborodova hamnat i trubbel med doping

”Tatjana Beloborodova har en lång historia av dopning. Hon stängdes av i april i år och var även avstängd 2007–2009. Efter den avstängningen kom hon tillbaka till friidrottsbanorna och vann VM-guld både 2011 och 2013.” skriver Dagens Nyheter.

För Tatjana Beloborodova har lyckoruset efter sin OS-seger inte blivit långvarig, och som citatet ovan avslöjar är detta heller inte första gången som hon hamnat i trubbel för doping. Något som gör det svårt att tro att hennes övriga segrar i VM exempelvis varit vunna helt utan sterioider. Vad man kunnat fastställa från proverna tagna 2012 är att hon visats tagit den förbjudna substansen turinabol, vilket är just en anabol steroid.

 
 

Mer om Sport på TV