Starka dofter i omklädningsrummen

Att svettiga och nytränade ungdomars omklädningsrum inte förknippas med rosendoft kanske inte är en nyhet. Det som påverkar att just tonåringar har en tendens till att lukta mer än både yngre och äldre är att svettkörtlarna är i en utvecklingsfas i puberteten, detta medför alltså inte mer svett utan nya dofter helt enkelt. Det är också i samband med det som parfymerna börjar stega in i våra liv och vid en viss ålder så luktar oftast omklädningsrummen av både fotsvett och stark parfym.

Dags att välja doft

Att välja sin egen doft är en stor del i att finna sig själv. Många känner direkt att denna doft är jag medan andra kan behöva lite mer push åt rätt riktning. Bland annat ger den sportiga doften en helt annan ton än en kvällsdoft. En smart idé är att ta hjälp av ett butiksbiträde att välja rätt parfym, det man sedan gör är att köpa exempelvis sin herrparfym på nätet. Såhär säger parfymbloggerskan Sylvia om dofter:

”– Doft påverkar hur vi känner oss, hur vi uppfattar andra, vad vi tycker om eller inte, vem vi attraheras av, vad vi minns. Vilka dofter man aktivt väljer åt sig själv är djupt psykologiskt. Parfym är ett sätt att definiera sig själv, både för sig själv och för andra. Vi ska inte underskatta doftens kraft. Olika dofter har en fascinerande förmåga att aktivera minnen och känslor och kan användas i terapi för att aktivera hjärnan. Dofter kan framkalla fysisk smärta, eller njutning, när man till exempel hittar en tröja som bär doften av en person. De kan också få oss att känna oss bekväma i ett land, men inte i ett annat, säger Sylvia Ziemski.”

 
 

Mer om Träning